Mă plimbam deunăzi prin librării şi, remarcând multitudinea de ghiduri, dicţionare şi enciclopedii care există pe piaţă, o întrebare mi s-a agăţat de lobul incertitudinilor şi al întrebărilor enigmatice:
DE CE NU EXISTĂ UN GHID DE SUPRAVIEŢUIRE PENTRU UTILIZATORII SERVICIILOR BANCARE? Adicătălea, nu mă refer aici la o listă care să indexeze toate serviciile bancare pe care ni le-au propus/propun/vor propune băncile, ci la un ghid în care să ni se spună care serviciu e bun, care ne fură, cu explicaţii ale termenilor atât de încuietori gen „comision bancar 0%”. E clar că nu se doreşte lansarea unui astfel de ghid, dar sunt tot atât de sigură că editura care l-ar publica ar avea mulţi cumpărători...
E, până una alta, eu vă împărtăşesc ce am mai găsit eu pe paginile de net.
10 cele mai frecvente costuri- Comisionul de analiză: Multe bănci l-au „eliminat”, prin includerea lui în alte costuri. Atenţie, însă! În cazul creditelor pentru sume mici, acest comision poate reprezenta un procent însemnat.
- Comisionul de acordare: Reprezintă 1% din suma acordată drept împrumut. În plus, fiecare bancă are stabilită propria valoare de calcul pentru acest comision.
- Comisionul de administrare sau de gestiune (numit şi „comision de mentenanţă”): Este calculat ca dobandă, dar există posibilitatea de a se calcula ca procent din suma total împrumutată. La carduri: 20 de lei/an (în medie).
- Comisionul de neutilizare: Dacă ai un contract de credit, dar nu utilizezi banii în intervalul de timp menţionat în contract, vei fi obligat să plăteşti un comision de neutilizare calculat ca procentaj din valoarea creditului neutilizat.
- Comisionul de risc: Se percepe pentru creditele acordate fără garanţii şi e destinat să acopere riscul de neplată. Este de 0,1% din sold (dacă trebuie plătit lunar). Poate fi perceput însă şi anual sau o singura dată, la acordarea creditului.
- Comisionul de rambursare anticipată: Poate ajunge şi până la 5% din suma plătită anticipat, deşi o directivă europeană impune băncilor să limiteze acest cost până la 1%. Unele bănci calculează comisionul de rambursare anticipată ca o sumă fixă.
- Comision de depunere numerar: Vrei să depui bani în contul tău curent? Eşti taxat!
- Comisionul de administrare a contului curent (sau „comisionul de retragere numerar”): Vrei să retragi bani din contul tău curent? Iarăşi eşti taxat!
- Dobânda penalizatoare: Este calculată în procent sau în sumă fixă, este o penalitate pentru perioada de întârziere la plata sumelor datorate lunar.
- Prima de asigurare aferentă poliţei de asigurare de viaţă: Este un cost pe care îl plăteşti lunar sau anual după ce ai încheiat un contract pentru un credit ipotecar. Acest cost este valabil pe întreaga perioadă de rambursare a creditului.
Alte costuri bancare:- Taxa pentru evaluarea bunurilor mobile admise în garanţie;
- Taxa pentru înscrierea garanţiei reale mobiliare la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare;
- Primele de asigurare aferente poliţelor pentru riscuri generale.