marți, 25 mai 2010

Shopmania: Avantajele şi capcanele cardurilor de credit


Cardurile de credit devin cu adevărat benefice în momentul în care le cunoaştem tertipurile ascunse şi ştim cum să evităm costurile ascunse.

Tot mai multe bănci ne propun carduri de credit pe care le putem utiliza la cumpărături, în magazinele partenere care ne propun shopping în rate fără plata dobânzii pe o perioadă de mai multe luni, şi chiar până la 1 an! Avantajos, nu-i aşa?

Ei bine, NU! Aceia dintre voi care utilizaţi deja, sau plănuiţi să folosiţi astfel de carduri, este foarte important să fiţi conştienţi(te) şi de costurile ascunse ale unor astfel de servicii bancare.

Principalul avantaj al unui card de credit este, conform băncilor, posibilitatea de a amâna, pe o perioadă de până la 2 luni („perioada de graţie”), plata cumpărăturilor, fără a se plăti dobândă, în cazul achitării integrale a datoriei. Doar că majoritatea dintre noi nu profităm de acest beneficiu, întrucât preferăm, în general, să optăm pentru soluţia rambursării lunare a unei mici părţi din datorie („suma minimă obligatorie”), în general de 5% din creditul asumat.

Şi iată cum, crezând că scăpăm mai repede de datorie, ne supraîndatorăm voluntar. Cum? Prin faptul că ajungem să plătim şi o dobândă prohibitivă, de până la 30% sau mai mult, în cazul în care nu este plătită nici măcar suma minimă lunară.

Sfatul meu: Dacă tot doriţi să contractaţi un card de credit, profitaţi, cel puţin de avantajele propuse. Credeţi-mă, dobânda creditului va fi cu mult mai mică.

miercuri, 19 mai 2010

Vacanţe promoţionale la mare cu ANAT

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat un nou program, desfăşurat în parteneriat cu hotelierii din România – „Zile gratuite de vacanţă”.

Programul include oferte speciale, prin acordarea unui număr de zile gratuite de vacanţă, după modelul „plăteşti 5 nopţi şi stai 6 sau chiar 7”. Rezervările se fac în perioadele 15 iunie - 15 iulie 2010 şi 15 august- 31 august 2010,

ANAT propune şi alte pachete promoţionale de vacanţă, cum ar fi: „Înscrieri timpurii”, „Mini-preţuri de vacanţă”, „Supliment la masă”, „Vacanţe speciale de evenimente”.

Cei interesaţi pot accesa site-ul www.anat.ro.

marți, 18 mai 2010

Cât ne costă viaţa în Olanda?


Olanda este o ţară cu costuri ridicate de trai, dacă ar fi să o comparăm cu alte state europene. Amsterdam conduce clasamentul oraşelor cu cele mai ridicate costuri de consum. La polul opus, regiunile nordice şi estice sunt caracterizate printr-un nivel de trai relativ modest, cu cheltuieli semnificativ reduse.

Lista preţurilor medii…
Pâinea: 1,42 euro,
O ceaşcă de cafea: 1,95 euro,
Un ţap de bere: 2,00 euro,
O porţie de cartofi pai cu carne: 4,00 euro,
Un bilet la cinematograf: 8,50 euro,
O călătorie dus cu autobuzul: 2,00 euro,
1 litru de benzină: 1,30 euro,
Închirierea unei maşini: 80,00 euro,
Meniu de 2 persoane la restaurant: 30,00 euro,
Ţigări: 5,50 euro.

Un pont: în pieţele olandeze găsiţi toate produsele alimentare de bază, la care se adaugă comerţul cu haine, flori, utilaje, etc., la preţuri cu mult mai mici decât cele din magazine sau din hipermarketuri. Iar adevăraţii „shopper”-i ştiu că şi în Olanda există magazine „second hand”, precum lanţul Kringloopwinkel, care vinde de la haine şi articole de menaj până la mobile şi accesorii diverse.

luni, 17 mai 2010

Cum mănânci bine, cunoşti oameni şi economiseşti bani în Franţa?

Un răspuns ţi-l pot oferi francezii.

Cea mai în vogă găselniţă franţuzească este „Apéro Géant”, aperitivul „gigantic”. În ce constă ideea? Se ia un francez, de preferinţă membru Facebook, care propune o dată şi un loc de întâlnire în oraşul său tuturor celor interesaţi să mănânce în aer liber, plus un pahar de vin şi de vorbă bună, toate pe fundal de muzică din cele mai diverse.

Se pare că putem vorbi în curând de o tradiţie orăşenească modernă. Astfel de adunări au avut deja loc în Nantes, Lille, Rennes, Caen, Bordeaux, chiar şi la Paris era cât pe ce. Tot ce trebuie să faci este să faci câte un research săptămânal în Facebook cu expresia „„Apéro Géant”. Eu am găsit deja 2 propuneri pentru Brest şi Tulle.

vineri, 14 mai 2010

Cenuşă islandeză! Cenuşăăăăăă! Vindem cenuşăăăăă!

Fie criza cât de mare,
Buzunarele cât de goale,
Nu contează cât de mare e factura
Ci contează cât şi cum gândeşti!

Este criză, nu este criză, adevăraţii afacerişti cu spirit antreprenorial nu îşi pun astfel problema. Pentru ei, întrebarea este:
Ce pot să vând şi cât?

Exemplu, o mică societate islandeză, proprietara unui magazin virtual, vinde pe Internet cenuşă de la vulcanul Eyjafjoll aflat în erupţie. Succesul este cel scontat: asaltul comenzilor vine din peste 130 de ţări. Toată lumea vrea să aibă în colecţia sa borcanul de 160 de grame de cenuşă vulcanică, pentru doar 3.900 de coroane islandeze (23,80 euro).

Colecţionarii să reţină: www.nammi.is



Concluziile? Evidente! Nu disperăm, încercăm să gândim „business like”, ceea ce înseamnă:
Identificarea unei nevoi umane => Specularea acesteia => Propunerea unui serviciu => Afacere profitabilă => Bănutzi multzi în pushculitză! J