luni, 21 iunie 2010

Ghid „Cum se dă bacşiş în străinătate?” Episodul 1.

Să dai bacşiş, ok, dar cât? Căci fiecare ţară îşi are obiceiurile sale, şi mi s-a întâmplat şi mie ca odată să dau prea puţin (crezând că era destul), iar altădată să dau, din contră, cu mult prea mult.

În research-urile mele pe internet am dat peste câteva indicaţii folositoare pe care le-am adunat într-un mini ghid „Cum se dă bacşiş în străinătate?”. Iată episodul 1 de sfaturi.

Australia
Se spune că în Australia nu există obiceiul de a lăsa bacşiş. Eu zic, totuşi, dacă tot te lasă buzunarul şi eşti mulţumit(ă) de servicii, dă, dom’le, bacşişu’!

Canada
Aici bacşişul variază între 10% şi 20% din sumă, variind în funcţie de oraş sau de regiune (partea engleză versus cea franceză). Se obişnuieşte să se lase bacşiş în restaurante, baruri, taximetristului şi „delivery boy”. Atenţie, însă, căci bacşişul nu este obligatoriu. Un serviciu de proastă calitate nu merită a fi răsplătit.

China
Fără bacşiş, pentru că oricum în China vei fi întotdeauna păcălit la preţuri, căci eşti străin şi deci îţi permiţi.

Egipt
În Egipt trebuie să laşi bacşiş, iar suma pe care o vei lăsa va reflecta gradul tău de mulţumire. Lucrurile sunt de altfel foarte pe faţă spuse. Dacă, spre exemplu, te îmbarci într-o croazieră pe Nil, la sfârşitul excursiei vei fi rugat să laşi bacşiş pentru fiecare dintre persoanele care au lucrat pe vapor. Ghidul se aşteaptă să fie plătit extra, la fel ca şi şoferul „caleche”-ei (trăsurica trasă de cal) care îţi face un tur al Luxorului, chiar dacă v-aţi înţeles deja asupra unui preţ. În schimb, nu ştiu de ce, dar suntem sfătuiţi să nu le dăm bacşiş şoferilor de taxi. Este poate pentru că oricum ne păcălesc şi cursa e din start mai scumpă pentru turişti???

Estonia
Se pare că nu se obişnuieşte să dai bacşiş în Estonia. Pe de altă parte, însă, taximetriştii (iarăşi ei!!) obişnuiesc să păstreze restul fără să le mai propui, la fel ca şi chelnerii din restaurantele mai cu moţ. Mai interesant este că în anumite cafenele şi puburi există o cutie pe bar pe care scrie „Tip” (bacşiş). O metodă ingenioasă şi respectuoasă care îţi lasă ţie decizia de „a da (şi cât) bacşiş?

Sper că ponturile mele vă sunt de ajutor, şi nu uitaţi să reveniţi pentru citirea episodului 2! J

No response to “Ghid „Cum se dă bacşiş în străinătate?” Episodul 1.”

Leave a Reply