marți, 31 august 2010

Cum îţi gestionezi inteligent banii? Iată câteva idei! (1)

Orice gestionar inteligent ia în considerare cele 5 coordonate importante care influenţează puşculiţa cu bănuţi, în bine sau în rău. Anume: „bugetul personal”, „cheltuielile şi veniturile”, „împrumuturile”, „economiile” şi „datoriile”. Sunt, de altfel, cele 5 aspecte care ne pot ajuta să ne îmbogăţim sau să ne sărăcim. Le iau pe rând...

Bugetul personal
Este întotdeauna bine să îţi preconizezi bugetul personal, precum o face un manager cu firma sa, sau un bancher cu acţiunile instituţiei. Analizează-ţi cu atenţie veniturile şi cheltuielile actuale. Faptul că îţi cunoşti bine situaţia financiară te poate scăpa din multe probleme...
Cum? Aduni suma tuturor veniturilor (V) si scazi din acestea cheltuielile de bază (chiria, factura la utilităţi, etc.) (C). Această operaţiune poate fi întreprinsă lunar, cum facturile sunt lunare. Şi vei vedea că întotdeauna îţi rămâne un surplus, care te motivează să îl pui la economii (E)...
(V1+V2+...+Vn) – (C1+C2+...+Cn) = E(conomii)

Cheltuielile şi veniturile
Plăteşte-ţi întotdeauna facturile la timp. Şi e timpul să înveţi care este diferenţa dintre „a avea nevoie de...” şi „a dori / pofti ceva”. Deci: nevoile reprezintă acele bunuri sau servicii la care nu poţi renunţa; dorinţele sunt acele lucruri care nu sunt neapărat necesare, dar care tare mult ţi-ar plăcea să le ţi le cumperi. Este clar?

Împrumuturile
Evită retragerea de numerar de pe cardul de credit, comisionul perceput de bănci este mult mai mare. Iar dacă tot te bate gândul să contractezi un împrumut sau să cumperi ceva în leasing, informează-te bine înainte şi pune toate întrebările pe care le ai unui specialist bancar. Sfătuieşte-te cu specialistul bancar înainte de a face orice împrumut.

Economiile
Cea mai bună modalitate de a aduna bani este metoda economiilor lunare. Aşa eşti sigur(ă) că vei avea oricând la dispoziţie o sumă de bani pentru urgenţele sau cheltuielile neprevăzute. Cred că ai observat şi tu, din propria-ţi experienţă, faptul că oricât de bine îţi planifici viitorul, tot dai de probleme care îţi golesc rapid buzunarele.
Citeşte-ţi în fiecare lună extrasele de cont bancare, pentru a şti care este situaţia ta financiară, dar şi pentru a te asigura că tranzacţiile efectuate sunt corecte. Verifică, de asemenea, chitanţele sau bonurile fiscale primite la cumpărături. Destui sunt aceia care s-au trezit cu mai multe produse plătite decât aveau, de fapt, în plasă.

Datoriile
Nu cumula datorii! Fă tot posibilul şi plăteşte-ţi la timp ratele la creditele contractate, la cardul de credit sau la orice altă datorie.

Bine, ar mai fi, cei drept, ideile de economisire al consumului, prin reducerea facturilor de electricitate, apă sau transport. Despre aceste şmecherii îţi povestesc în episodul următor.


No response to “Cum îţi gestionezi inteligent banii? Iată câteva idei! (1)”

Leave a Reply